31.03.2015 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pri ovciach máme na viac

Na Slovensku v súčasnosti chováme vyše 400-tisíc oviec. Ich stavy sú v posledných rokoch stabilizované alebo sa dokonca mierne zvyšujú. Tieto a ďalšie informácie odzneli na terénnej tlačovej besede, ktorá sa v minulom týždni konala v Žemberovciach, v okrese Levice.

LEVICE. Hostiteľom bolo tamojšie PD Žemberovce, a samotné podujatie potom iniciovali a organizovali Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK).

Chov oviec je v rámci celej živočíšnej výroby vari jediným odvetvím, ktoré sa neborí s prudkým poklesom a s existenčnými problémami. K úplnej spokojnosti však majú chovatelia oviec veľmi ďaleko. Veď ako na spomenutom podujatí -  každý zo svojho uhla pohľadu - konštatovali predseda SPPK Milan Semančík, predseda  ZCHOK Igor Nemčok, ako aj podpredseda tohto zväzu Eduard Janíček, problémov je i v tomto segmente nadostač.

A sú tam aj rezervy. Veď naše lúky a pasienky, ktoré sa vyznačujú dobrou úživnosťou a veľmi vhodným zložením tráv, by dokázali odchovať podstatne viac oviec. Ešte pred rokom 1989 sme týchto zvierat na Slovensku chovali približne 700-tisíc.  A iné, historické údaje dokonca hovoria o tom, že vo vzdialenom 18. storočí sa na území dnešného Slovenska chovali tri milióny oviec. Nuž ale, poznáte to: čo bolo, bolo.

V súčasnosti majú ovčiari celkom iné starosti.  Doslova stratová je pre nich produkcia ovčej vlny. Tržby za túto komoditu sotva postačia vykryť náklady, potrebné na strihanie. Avšak ovcu strihať treba...

Zbohatnúť sa ovčiarom nedarí ani z predaja ovčieho mäsa. Jeho odbytová cena v živom predstavuje zhruba 0,65 eura za kilogram. Aj preto je chov oviec v podmienkach Slovenska podľa slov samotných chovateľov v podstate stratový. Manažment hostiteľského  PD Žemberovce vyčíslil, že na jednej ovci strácajú 60 až 70 eur.

Tento stabilizovaný podnik so silnou živočíšnou i rastlinnou výrobou si však môže chov oviec dovoliť, pretože ho vykrýva z tržieb z rastlinnej výroby. A podľa slov predsedu Milana Halmeša v chove  oviec pokračujú aj preto, lebo sa snažia udržať zamestnanosť. A kážu im tak aj tradície, veď ovce sa v tamojšom regióne chovali dávno pred založením družstva.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down