V sektore brojlerového mäsa v EÚ sa v rokoch 2015 a 2016 očakáva rast, ktorý bude ťažiť z rastúceho domáceho, ako aj zahraničného dopytu. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).
BRATISLAVA. Produkcia brojlerového mäsa v EÚ bude v roku 2015 pravdepodobne vyššia ako v roku 2014 vo väčšine hlavných producentských krajín EÚ-28, najmä v Poľsku. To je na najlepšej ceste stať sa najväčším producentom brojlerového mäsa v únii. V Nemecku bude pokračovať zvyšovanie produkcie, ale otázky tzv. welfare a problematika životného prostredia brzdia rýchlejší rast tohto odvetvia. Produkcia v Španielsku zostáva nezmenená pre tlak zo strany maloobchodníkov na producentov, ktorý má negatívny dopad na marže výrobcov. V roku 2016 bude pravdepodobne produkcia brojlerov v EÚ opäť rásť, hoci pomalším tempom. V dôsledku krátkeho len dvojmesačného produkčného cyklu v sektore brojlerov sú však presné prognózy zložité, pretože toto odvetvie citlivo reaguje na vonkajšie vplyvy.
(tasr)