26.12.2014 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkcia hydinového mäsa v SR predstavuje iba 47,5 % z jeho spotreby

Základným problémom slovenského hydinárstva bola aj v roku 2014 nízka sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

BRATISLAVA. "V súčasnosti predstavuje slovenská produkcia hydinového mäsa iba 47,5 % spotreby obyvateľstva, pričom do roku 2000 bolo Slovensko v tejto komodite sebestačné," spresnil.

Ďalším problémom hydinárstva v SR je nízky lokálpatriotizmus slovenských spotrebiteľov.

"Pokiaľ nemecký alebo rakúsky spotrebiteľ kupuje iba svoje domáce potraviny, slovenskí spotrebitelia sa musia naučiť kupovať slovenské výrobky, pretože iba tak napomôžu zamestnanosti a rozvoju výroby na Slovensku."

Veľkým problémom hydinárstva podľa Molnára zostalo aj po minulých rokoch nerovnomerné rozdelenie zisku v procese výroby a predaja výrobkov.

"Z vývoja cien je viditeľné výrazné roztváranie nožníc medzi odbytovou a spotrebiteľskou cenou v prospech obchodných reťazcov už dlhodobo a nožnice zostali roztvorené aj v roku 2014," dodal.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down