Prognóza úrody pšenice ozimnej a jačmeňa jarného v roku 2018

September 2017 v podmienkach Slovenska bol z teplotného hľadiska normálny mesiac s priemernou odchýlkou od dlhodobého priemeru (1961 – 1990) len o +0,1 °C, pričom v hlavných pestovateľských oblastiach ozimných obilnín bola táto odchýlka v rozpätí od -0,5 do +0,5 °C. Október bol v tomto roku rovnako v intenciách normálu, keď odchýlka v priemere za Slovensko bola na úrovni +0,6 °C. Teplejší bol len v južných okresoch Trnavského a Bratislavského kraja. November bol v roku 2017 teplejší ako dlhodobý priemer.

Priebeh počasia

Z hľadiska úhrnov zrážok bol september 2017 po dlhom období zrážkovo podnormálnych mesiacov naopak veľmi vlhký, keď v priemere za SR spadlo 126 milimetrov zrážok, čo predstavuje 200 percent dlhodobého normálu (DN). Približne rovnaké zrážkové úhrny boli pritom na západe a východe SR (179, resp. 178 percent DN), na strednom Slovensku to bolo o niečo viac až 229 percent DN. V októbri spadlo tiež výrazne viac zrážok ako je dlhodobý priemer pre tento mesiac, čo znamená, že október 2017 bol vlhký, na strednom Slovensku až veľmi vlhký. V priemere za Slovensko spadlo 84 milimetrov zrážok (138 percent DN). V tomto mesiaci sme zaznamenali najnižšie zrážkové úhrny na západe SR (120 percent DN), na východnom Slovensku to bolo 125 percent DN a na strednom Slovensku až 159 percent DN. November 2017 bol zrážkovo podnormálny, dostatočné množstvo zrážok z predchádzajúcich mesiacoch ale eliminovalo tento nedostatok a vývoj porastov tak nebol negatívne ovplyvnený.

Pšenica ozimná

Predplodina

Na základe jesennej inventarizácie sme odhadli, že po strukovinách a ďatelinovinách, ako najvhodnejších predplodinách, bola pšenica vysiata približne na 24 percentách plôch. Na takmer 16 percentách plôch bola pre pšenicu ozimnú predplodinou repka a približne na rovnakej výmere i slnečnica. Na minimálne 26 percentách plôch bola pre pšenicu predplodinou obilnina (jačmeň, pšenica) a asi na 18 percentách plôch kukurica.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *