Quo vadis, kura domáca?

Gallus gallus domesticus, čiže kura domáca, pochádza z juhovýchodnej Ázie, a domestikovaná bola približne 4 000 rokov pred naším letopočtom v dnešnom Thajsku a vo Vietname, odkiaľ sa potom postupne rozšírila do celého sveta.

Slepačie vajce má v oblasti živočíšnej výroby nezastupiteľnú úlohu, veď ide o jeden z najdôležitejších zdrojov bielkovín, pričom kvalitou zloženia aminokyselín sa tejto potravine nevyrovná žiadna iná.

Ešte v 50-tych a v 60-tych rokoch minulého storočia dosahovala produkcia v drobnochovoch asi 100 vajec na nosnicu za rok. Cieľavedomou šľachtiteľskou prácou sa podarilo vyšľachtiť hybridy so znáškou 312 až 315 vajec na jednu nosnicu a rok. Šľachtenie bolo výsledkom zvýšených nárokov na produkciu bielkovín živočíšneho charakteru. Z tohto pohľadu by sa mohlo zdať, že šľachtitelia a producenti vajec si svedomite plnia úlohu, ale pokojné vody tohto potravinárskeho sektora v poslednej dobe narušili aktivisti, požadujúci zmenu technologických podmienok. Požadujú, aby sa nosnice nechovali v klietkach, ale aby boli chované na podstielke s výbehom.

Na základe takýchto aktivít zo strany absolútne nekompetentných jedincov, a hlavne za účasti lobistov a silného politického tlaku, potom najvýznamnejšie obchodné reťazce vyhlásili, že od roku 2025 už nebudú kupovať vajcia, pochádzajúce z klietkovej technológie.

Nevedia, čo spôsobia

Nebolo by na tom nič zlé, keby vedeli, čo tento krok spôsobí. Pre lepšie pochopenie laickej verejnosti skúsime použiť matematickú rovnicu, kde na jednej strane budú konštanty, vyjadrujúce stav a náklady na zmenu stavu, a na druhej strane bude to, čo týmto krokom dosiahneme.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *