23.04.2013 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizácia v ochrane rastlín na obdobie 26.4.2013 – 2.5.2013

Ovocné stromy, vinič a zelenina

Výrazné a trvalé oteplenie umožňuje rýchle napredovanie vegetácie všetkých plodín, preto sa ošetrenia mnohých plodín takmer prekrývajú, čo pri bežnom roku nebýva obvyklé.

 

Ovocné stromy

Skorú, tzv. nepravú červivosť plodov sliviek spôsobujú piliarky. Najteplejšie oblasti, v ktorých niektoré skoršie kvitnúce slivkoviny už kvitnú, upozorňujeme, že ochrana proti piliarkam spočíva v jednom dôkladnom postreku stromov ihneď po ich odkvitnutí, keď opadávajú posledné korunné lupienky kvetov (nie skôr, keď ešte lietajú včely!). Ošetrenie má význam iba v miestach pravidelných škôd. Na sledovanie rojenia a odchyt dospelých piliarok sa používajú Biele lepové doštičky a Bio plantella biele lepové dosky, ktoré je potrebné vyvesiť do korún stromov približne 10 dní pred kvitnutím, takže v slivkových oblastiach a vo vyšších polohách ešte nie je neskoro. Problémom pre vykonanie ošetrenia sú však prípravky, z ktorých v súčasnosti nie je povolený žiadny prípravok. Účinnosť však môžu zabezpečiť prípravky Calypso 480 SC a Mospilan 20 SP, prípadne Bulldock 25 EC, ktoré majú oficiálne iný rozsah použitia.

Veľmi známym škodcom jahôd je kvetovka jahodová. Je to bežne rozšírený chrobák, ktorého larvy poškodzujú puky jahôd, malín, černíc, ruží a iných druhov rastlín. Škody na jahodách vidieť v čase pred kvitnutím, keď zrazu začnú vädnúť a usychať puky, ktorých stopka je zboku nahryznutá. Najviac ohrozované bývajú porasty jahôd v blízkosti lesov, parkov alebo väčších výsadieb listnatých stromov, kde škodca najlepšie prezimuje. Ochrana je potrebná iba pri každoročne sa opakujúcich významných škodách. Povolené sú prípravky Ceon 5 CS, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Lambda Lam 50 CS, Lambdol a Star Zeon, ktoré sa aplikujú až pri zistení prvých chrobákov, najlepšie krátko pred kvitnutím, nie na rozkvitnuté jahody.

 

Vinič

Viniču sa rýchlo nalievajú púčiky. Preto už je termín ošetrovania proti kučeravosti tzv. postrekom na sucho. Chemická ochrana je potrebná výlučne iba v tých vinohradoch, kde v minulom roku roztoče spôsobili významnejšie škody, a kde nie je použitá biologická ochrana. V zdravých viniciach ošetrovať netreba. Jarný postrek je najúčinnejší počas slnečných dní pri teplote 12-15oC. V štádiu pučania (štádium tzv. včielky) možno použiť prípravky Cedrus Íra, Kumulus WG a Thiovit Jet, ktoré sa môžu použiť aj ihneď po vypučaní, avšak s nižšou koncentráciou. Bez ohľadu na vegetačné štádium je povolený prípravok Ortus 5 SC, ktorý možno používať aj počas vegetácie postrekom na list, čo je aj vlastne najbežnejší spôsob jeho aplikácie. Najvhodnejšia, najekonomickejšia, najistejšia a prírode najbližšia je ale biologická ochrana použitím dravého roztoča Typhlodromus pyri. I keď priame náklady na vykonanie tohto zásahu sú pomerne vysoké, pri dodržaní podmienok použitia, ale najmä pri správnom výbere ostatných prípravkov počas vegetácie proti hubovým chorobám či iným škodlivým organizmom sa dosiahne trvalá ochrana na celú životnosť vinohradu.

 

Zelenina

Koncom apríla až začiatkom mája býva pravidelne pozorované rojenie múch mínerky pórovej, ktorá poškodzuje hlavne cibuľu z jesennej alebo skorej jarnej výsadby. Väčšinou nastáva po krátkom ochladení, ktoré možno v tomto roku ani nebude. Bez ohľadu na tento termín však možno využiť účinné prikrývanie porastov ešte pred začiatkom rojenia netkanými textíliami, ktoré treba vykonať približne do polovice apríla, a to najmä preto, lebo na chemickú ochranu nie je momentálne povolený žiadny prípravok. Najčastejšie sa používajú textílie s hmotnosťou 17 gramov na m2. Porasty sa prikrývajú tak, aby textília presahovala za okraj porastu aspoň 20 cm. Proti odviatiu vetrom sa okraj textílie zaťaží pôdou, prípadne kameňmi alebo latkami. Textília sa z porastu odstráni až vtedy, keď pominie nebezpečenstvo náletu škodcu. Pri jarnej generácii mínerky to býva najskôr v druhej polovici mája.

Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR
23.4.2013

(MPRV SR)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down