01.11.2016 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Situácia s cenami bravčového je lepšia, trh je však stále nevyspytateľný

Trh s ošípanými je v súčasnosti veľmi nevyspytateľný a hoci ceny bravčového mäsa počas posledných mesiacov stúpli, prvovýrobcom to nekompenzovalo straty a výpadky, ktoré utrpeli v predchádzajúcom období. Pre TASR to uviedol Rastislav Slocík, predseda družstva Agrospol Boľkovce v okrese Lučenec, ktoré je najväčším slovenským chovateľom ošípaných.

BOĽKOVCE. Zlým obdobím boli podľa jeho slov hlavne roky 2014 a 2015, ako aj prvá polovica aktuálneho roka. „Na trhu bol pretlak ošípaných, ktorý súvisel aj s ruským embargom. V letnom období tohto roku to bolo o niečo lepšie, ale v súčasnosti začala cena znova klesať, a to dosť intenzívne. Čakáme, ako sa situácia na trhu vyvinie. Obdobie cien nad úrovňou našej rentability bolo príliš krátke na to, aby sme si vykompenzovali straty z predchádzajúcich období,“ povedal Slocík s tým, že ceny jatočných ošípaných sa netvoria u nás, ale v západnej Európe, predovšetkým na veľkých trhoch ako Nemecko, Dánsko či Francúzsko. „Podľa týchto cien sa potom vytvára aj cena u nás,“ dodal.

Za pozitívum považuje snahu Európskej únie nájsť počas embarga nové odbytištia pre nadprodukciu bravčového mäsa. „Čiastočne sa to podarilo a medzi nové trhy patrí napríklad východná Ázia, Čína, Kórea alebo Japonsko. Z toho vyplýva aj spomínaná pozitívna situácia na trhu. Ťažko však povedať, dokedy to bude trvať,“ podotkol.

Výrazným problémom je podľa neho veľký prepad v chove ošípaných a spracovania bravčového mäsa v našej krajine za posledné roky. „Na prelome tisícročí sme ešte boli vo výrobe bravčového mäsa sebestační. V súčasnosti by celá kapacita našich chovov stačila na pokrytie zhruba 36 až 37 percent spotreby bravčového mäsa na Slovensku. Aj tak sa však vyše polovice produkcie slovenského bravčového vyvezie a na pultoch našich predajní je tak len okolo 15 až 18 percent domáceho mäsa,“ priblížil predseda, podľa ktorého sa spracovatelia radšej orientujú na mäso zo zahraničia.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down