24.01.2020 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenským pekárom otvárajú nové odbytové cesty rekreačné poukazy

Zavedenie rekreačných poukazov má pozitívny dosah nielen na cestovný ruch, ale aj na slovenských výrobcov čerstvého pečiva. Pocítila to aj najväčšia liptovská pekáreň, ktorej produkcia chleba a pečiva pre hotely a penzióny narástla zhruba o 70 ton mesačne. Poukázala na to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas piatkovej návštevy Liptovských pekární a cukrární Včela – Lippek v Liptovskom Mikuláši.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. "S rastúcim počtom prenocovaní u hotelierov sa zvyšuje počet hostí aj hotelovým stravovacím zariadeniam a reštauráciám. Z toho profitujú aj slovenskí dodávatelia, ktorí ich zásobujú potrebnými surovinami a výrobkami," uviedla ministerka.
Najväčšia liptovská pekáreň okrem Liptova zásobuje aj regióny Tatier, Horehronia či Spiša. Podľa šéfa pekární Slavomíra Moravčíka v regióne Nízkych Tatier produkcia pre hotely a penzióny narástla zhruba o 7 až 8 percent, v regióne Vysokých Tatier približne o 13 až 14 percent. "Po rozhovoroch so slovenskými hoteliermi sme zistili, že to spôsobil nárast ubytovania, a hlavne ich slovenských hostí," podotkol Moravčík.
Liptovské pekárne vyprodukujú denne 200.000 rožkov a 15.000 kusov chleba. Vo svojich štyroch prevádzkach – v Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Likavke a Svite - vyrábajú 268 druhov produktov, denne spotrebujú 100 ton múky. "Dopekanie mrazeného pečiva v priestoroch predajní, ktoré na Slovensku pretláčajú zahraničné obchodné reťazce, je síce efektívnym marketingovým nástrojom, ktorý využíva čuchové zmysly zákazníkov. Čerstvosť však len navodzuje, takéto pečivo má totiž veľmi krátkodobú životnosť - už štyri hodiny po dopečení začína starnúť. V porovnaní s čerstvým navyše obsahuje prísady na udržanie vody a okrem toho vytvára väčšiu uhlíkovú stopu, pretože musí precestovať stovky kilometrov," povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Doplnil, že zákazníkom preto odporúča siahnuť po skutočne čerstvom pečive.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down