25.07.2019 | 02:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SPPK v súvislosti s africkým morom vyzýva na dodržiavanie mimoriadnych opatrení

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) v súvislosti s prepuknutím nákazy afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku vyzýva občanov na dodržiavanie všetkých mimoriadnych veterinárnych opatrení. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

BRATISLAVA. Pripomenula, že africký mor ošípaných objavili veterinári v okrese Trebišov v obci Strážne v blízkosti hraníc s Maďarskom. Výskyt ochorenia bol potvrdený laboratórnym vyšetrením biologického materiálu v národnom referenčnom laboratóriu. Podľa informácií Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory má ísť o malý súkromný chov. Pozitívne v tejto situácii vyznieva fakt, že v tejto lokalite sa nenachádzajú žiadne veľké chovy ošípaných.
      Podľa Holéciovej bude teraz mimoriadne dôležité, aby štát zistil zdroj nákazy a spôsob prenosu. Rovnako je obzvlášť podstatné, aby chovatelia na 100 % dodržiavali všetky veterinármi nariadené mimoriadne opatrenia.
      Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora podľa nej apeluje aj na samotných spotrebiteľov a ľudí žijúcich v rizikovej lokalite, aby postupovali podľa pokynov veterinárov a dôsledne rešpektovali trojkilometrové ochranné pásmo a 10-kilometrové pásmo dohľadu.
      "Vzhľadom na rozšírenú nákazu aj v iných krajinách Európskej únie vyzývame ľudí, aby nenakupovali odstavčatá mimo územia Slovenska, ktoré nie sú úradne u veterinárov evidované. Zabránia tak prípadnému ďalšiemu rozšíreniu nákazy," uviedol podpredseda SPPK Miroslav Štefček.
      Holéciová dodala, že africký mor ošípaných je celoeurópsky a už aj svetový problém (keďže nákaza sa výrazne dotýka napríklad aj Číny), ktorý v poslednom čase zvyšuje aj spotrebiteľské ceny bravčového. Rozšírenie afrického moru ošípaných môže doslova 'vyzliecť' Slovensko z chovu bravčového a výrazne znížiť šance na postupné oživenie tejto časti živočíšnej výroby a zvýšenie potravinovej sebestačnosti. Slováci patria pritom v rámci kvality bravčového mäsa k európskej špičke, čo potvrdili aj nedávne oficiálne laboratórne testy.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down