14.01.2016 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stav hmotných rezerv potravín je podľa SŠHR nedostačujúci a neflexibilný

Súčasný stav s hmotnými rezervami potravín je nedostačujúci a neflexibilný. Konštatovala to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR vo svojom návrhu koncepcie rozvoja, ktorým by sa v najbližšom období mala zaoberať vláda SR.

BRATISLAVA. "Aktuálne správa rezerv disponuje potravinovými položkami mrazené mäso, potravinárska pšenica, lúpaná ryža, kryštálový cukor a jedlá šošovica," spresnila SŠHR. Slovensko má podľa SŠHR v súčasnosti v hmotných rezervách zásoby mrazeného mäsa na 1,04 dňa, potravinárskej pšenice na 20,31 dňa, ryže na 7,26 dňa, kryštálového cukru na 9,28 dňa a šošovice na 3,37 dňa. "Správa rezerv v záujme komplexného riešenia potravinovej bezpečnosti štátu bude v budúcnosti zabezpečovať obyvateľstvo SR potravinovými položkami hmotných rezerv nie jednotlivo, ale ako celkovej dennej dávky na minimálne 30 dní, s výhľadom na 60 dní," uviedla v materiáli SŠHR. Zásoby obilnín navrhuje SŠHR vytvoriť v objemovom pomere 70 % suroviny (pšenica, ryža, kukurica, raž, jačmeň), 20 % polotovary (múka) a 10 % hotové výrobky (cestoviny, krehký chlieb). Zásoby mäsa by sa podľa návrhu mali tvoriť v objemovom pomere 50 % živé stádo (v prepočte na veľkú dobytčiu jednotku), 40 % mrazené mäso a 10 % hotové výrobky (mäsové výrobky, hotové jedlá).

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down