29.08.2015 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Teplo a sucho pozastavilo dozrievanie hrozna

V malom rodinnom vinárstve Terra Parna v Suchej nad Parnou pri Trnave sa tento rok začne so zberom hrozna o niečo neskôr, ako by naznačoval ráz počasia počas vegetácie. Horúčavy a sucho, ktoré trápili v lete Slovensko, spôsobili, že sa jeho dozrievanie pozastavilo. V porovnaní s horúcim rokom 2012 je sklz začiatku zberu zhruba o tri týždne.

TRNAVA. „V podobne teplom roku 2012 sme začínali 21. augusta. Bol tiež veľmi suchý, aj keď mal o niečo viac zrážok. Tento rok je to s dvoj-trojtýždňovým posunom, postupne pôjdeme po sortách od tých najskorších,“ povedal majiteľ vinárstva Jozef Zvolenský. Ľudia, ktorí s vínom priamo nerobia, by sa, ako povedal, mohli domnievať, že v prípade hrozna platí - čím je teplejšie počasie, tým je skorší zber. Nie je to tak. "Neplatí ani rovnica extrémne teploty = extrémne dobré víno. Vidíme, že na strapcoch zostávajú nedozreté bobule, nie je rovnomerne vyzreté, čo kvalitu vína môže ovplyvniť, rovnako aj kvantitu. V prírode musí byť všetko vyvážené. Akosť v prípade hrozna neznamená iba slnko," dodal Zvolenský.
"Každý rok nás niečo nové naučí," konštatoval vinár. Rok 2015 je o tom, že v extrémne teplom roku sa nazbiera možno menej hrozna ako v chladnejšom. Vína, ktoré čoskoro začnú zrieť v sudoch, nemusia byť harmonické. "Môže im niečo chýbať, lebo v pozastavenom procese dozrievania sa nevytvárajú látky ako v optimálnych podmienkach. Biele budú možno menej svieže," povedal Zvolenský.
Vinárstvo Terra Parna má v Suchej nad Parnou 4-hektárový vinohrad, jeho pôda, chudobná na živiny núti vinič, aby koreňmi vrastal hlboko k vápencovému podložiu. Najpestovanejšou odrodou je Modrý Portugal a darí sa aj Rizlingu rýnskemu.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down