27.09.2021 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tradičný Deň poľa v Nýrovciach pod značkou LG

V centre pozornosti Dňa poľa, ktorý zorganizovala spoločnosť Limagrain Central Europe Cereals (LCEC) tradične v spolupráci a na poliach AGROMARKT Nýrovce, boli osvedčené a nové odrody jarného sladovníckeho jačmeňa. Súčasťou podujatia bolo predstavenie technológie ochrany proti hospodársky závažným chorobám jačmeňa od spoločnosti BASF, taktiež výživa a hnojenie porastov postavená na hnojivách spoločnosti YARA.

Agrotechnika v pokuse

Hostí podujatia privítal Ing. Ján Poduška, konateľ spoločnosti AGROMARKT Nýrovce, v úvode informoval o agrotechnike uplatnenej v pokuse. Predplodinou bola kukurica na siláž. Po štandardnej príprave pôdy boli 10. marca 2021 vysiate jednotlivé odrody jačmeňa. Priebeh počasia v marci nebol priaznivý, celkový zrážkový úhrn dosiahol iba 4 milimetre. Podobne v apríli, kedy navyše teploty klesali až na -6 ℃, čo malo negatívny vplyv na stav porastov jačmeňa. Porastom pomohli až májové zrážky na úrovni 125 milimetrov.

Ing. Pavel Kutmon, riaditeľ spoločnosti LCEC upozornil na dlhodobú šľachtiteľskú prácu spoločnosti Limagrain, v jarnom jačmeni realizovanú v troch šľachtiteľských programoch - v Hrubčiciach na Morave, v Holandsku a v Anglicku. Výsledkom úspešnej práce sú odrody jačmeňa s vysokou sladovníckou kvalitou s veľmi dobrými pestovateľskými vlastnosťami, ktoré sa presadili na trhu.

Požiadavky spracovateľov

Ako prvý vystúpil Ing. Tomáš Ševčík, manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne, ktorá je najväčšia na Slovensku s ročnou kapacitou výroby 111 000 ton sladu, k čomu je potrebných cca 136 000 ton jačmeňa. Percentuálny podiel na výrobe sladu na Slovensku dosahuje na úrovni 42 až 43 percent. „Až 80 percent z celkového objemu jačmeňa, nakupovaného našou sladovňou, tvoria odrody spoločnosti Limagrain,“ uviedol T. Ševčík, podľa ktorého tieto odrody spĺňajú kvalitatívne a technologické kritériá. V prípade preferovaných odrôd je to vysoká extraktívnosť a vysoký stupeň prekvasu, nízky obsah betaglukánu a nižšia viskozita. Navyše nie sú vhodné len na domáce spracovanie, ale aj pre export. Registrované sú na medzinárodnom liste spoločnosti Heineken, takže v ktoromkoľvek pivovare môže byť slad spracovávaný na výrobu piva.

Technológia ochrany jačmeňa BASF

„Ošetrenie Systivou® – prvým nepostrekovým fungicídom, dokáže podržať porast jačmeňa už od začiatku vegetácie. Takto ošetrený porast má lepší štart po vzídení a mnohokrát nie je potrebné aplikovať prvý fungicíd, čo sa potvrdilo aj v samotnom pokuse v Nýrovciach,“ upozornil na prednosti prípravku Ing. Miroslav Demo, zástupca spoločnosti BASF.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down