21.11.2014 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tvrdia, že cenové deformácie ohrozujú ich odvetvie

Za spracovateľov sa k danej téme v uplynulých týždňoch viac ráz vyjadroval najmä Slavomír Moravčík, predseda Únie priemyselných pekárov Slovenska (ÚPPS). Opakovane varoval, že pri súčasnej cenovej politike obchodných reťazcov ide pekárom na Slovensku o holé prežitie.

BRATISLAVA. Z viacerých vyjadrení, ktoré S. Moravčík prezentoval na tlačovej besede v Bratislave ako aj v spravodajskom servise TASR, vyplýva, že v pekárenskom odvetví došlo v ostatných štyroch rokoch k nárastu nákladov na vstupné suroviny o 38 percent, pričom ďalší 20-percentný rast pekári zaznamenali v kolónke personálnych nákladov.

"Odbytové ceny našich výrobkov však v tom istom období klesli o viac ako 8 percent,“ uviedol S. Moravčík. „Ide o mimoriadne nepriaznivý trend, ktorý vedie k absolútnej destabilizácii základných trhových princípov, a cieľom ÚPPS bude okamžite ho zastaviť.“

ÚPPS je záujmové združenie podnikateľských subjektov, pôsobiacich v odvetví priemyselného pekárstva, a podľa vyjadrenia jej predsedu členovia únie svojimi výrobkami pokrývajú trh a potreby Slovenska na 70 percent.

V ďalšom zo svojich vyjadrení S. Moravčík podčiarkol, že produkcia pekárenských výrobkov na Slovensku je v súčasnosti vážne ohrozená z dôvodu vysokého tlaku odberateľov na ich ceny.

„Pod tlakom trhu pekári v súčasnosti predávajú svoje výrobky pod ekonomicky oprávnené náklady a vykazujú obrovské straty,“ uviedol S. Moravčík, a dodal, že ak v krátkom čase nedôjde k stabilizácii trhu, priemyselní pekári nebudú schopní zabezpečovať výrobu a distribúciu pekárenských výrobkov.

V dôsledku tohto kroku hrozí reálna strata pracovných miest. Pre názornosť, v pekárskom priemysle je v súčasnosti zamestnaných okolo tritisíc ľudí, ale hrozí aj ďalšia destabilizácia trhu a zhoršenie kvality predávaných pekárenských produktov.

K tomu by prišlo vtedy, ak by „dieru“ na trhu po čerstvých pekárenských výrobkoch nahradil dovoz mrazených produktov, čo pekári aj z hľadiska stravovacích návykov obyvateľstva považujú za veľmi negatívny jav.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down