17.03.2015 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ÚHS a jej členovia vnímajú prísnejšie „označovacie“ predpisy veľmi pozitívne

Aj pri hydinovom mäse dôjde od začiatku apríla 2015 k zmene pri označovaní pôvodu. Do platnosti vstúpi vykonávacie nariadenie Európskej komisie, ktorým sa ustanovujú pravidlá pre uvedenie krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu pre čerstvé, chladené a mrazené mäso z ošípaných, oviec, kôz a hydiny.

BRATISLAVA. Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) a jej členovia vnímajú tieto prísnejšie predpisy veľmi pozitívne. Odznelo to na tlačovej besede, ktorá sa v minulom týždni konala v Bratislave.

Ako zdôraznil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska, nové označovanie umožní spotrebiteľom pri nákupe jednoduchšie a prehľadnejšie sa orientovať v ponuke mäsa.

Z vysvetlení, ktoré novinárom poskytli predstavitelia ÚHS, vyplýva, že zmenené označovanie pôvodu mäsa uľahčí spotrebiteľovi spoľahlivo zistiť krajinu, z ktorej mäso pochádza, a zároveň je to aj jedna z ciest, ako možno zvýšiť našu potravinovú sebestačnosť v segmente hydinového mäsa.

Na ilustráciu, z celkovej ponuky hydiny predovšetkým vo veľkých obchodných systémoch, podnikajúcich v SR,  pripadá na hydinu z domácej produkcie v súčasnosti iba polovica.

Predstavitelia ÚHS aj prostredníctvom masmédií upozornili spotrebiteľov na to, že od 1. apríla tohto roku musí etiketa na hydinovom mäse, ktoré je určené na dodanie konečnému spotrebiteľovi alebo zariadeniam spoločného stravovania, obsahovať rubriku či kolónku s názvom Chované v:, kde bude doplnený názov členského štátu EÚ alebo tzv. tretia krajina, kde bolo zviera chované.

Okrem toho musí etiketa obsahovať aj kolónku Zabité v:, s názvom členského štátu alebo tretej krajiny, kde bolo zviera „porazené“, pričom kolónky Chované v: a Zabité v: môžu byť nahradené spoločnou kolónkou Pôvod:, ak bolo hydinové mäso získané zo zvierat narodených, chovaných  a „porazených“ v jednom a tom istom členskom štáte EÚ alebo v jednej a tej istej tretej krajine.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down