10.11.2014 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uprostred sľubnej kampane

Tohtoročná cukrovarnícka kampaň sa na Slovensku začala 6. septembra. Začiatok bol trochu komplikovaný, pretože práve v tom období padli vo viacerých repárskych oblastiach výdatné atmosférické zrážky, ale postupom času sa situácia dostala do obvyklého normálu.

BRATISLAVA. Ako Roľnícke noviny informoval Radovan Roba, výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku, v tomto hospodárskom roku dva cukrovary v Seredi a v Trenčianskej Teplej spracujú repu z výmery 21 800 hektárov. Z tejto plochy by pestovatelia mali pozberať spolu 1 milión 480 tisíc ton repy, z ktorej by potom v cukrovaroch mali vyrobiť – cukrovarníci však uprednostňujú výraz „vyťažiť“  -  200 tisíc ton cukru.

„Pojem ťažba cukru je presnejšie vyjadrenie ako výroba cukru, pretože čistá sacharóza sa získava tak, že v spracovateľskom závode sa cukor očistí od organického zvyšku repy,“ konštatuje R. Roba.

Pripomína, že slovenský cukor vyniká výnimočnou kvalitou, keďže sa získava tradičným spôsobom , teda extrakciou cukru, ktorý je prirodzene prítomný v cukrovej repe, pestovanej v osvedčených repárskych regiónoch.

Pestovatelia i cukrovarníci očakávajú, že tohtoročná úroda cukrovej repy bude o zhruba 15 percent vyššia ako vlani. Samozrejme, to kladie zvýšené nároky na jej spracovanie.

Cukrovarníci zdôrazňujú, že v prvom rade je potrebné maximálne využiť nominálnu spracovateľskú kapacitu oboch fabrík tak, aby spracovanie celej úrody trvalo iba nevyhnutný čas. A dodávajú, že tohtoročná spracovateľská kapacita našich cukrovarov predstavuje 10 600 ton za 24 hodín.

Ak potom vezmeme do úvahy celkové množstvo repy, cukrovarnícka kampaň by mala trvať asi 140 dní; to znamená, že jej ukončenie sa dá očakávať v priebehu januára 2015.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down