15.12.2014 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Európskej únii sa uplatňuje nové označovanie potravín

Od 13. decembra 2014 sa v celej Európskej únii (EÚ) začínajú uplatňovať nové pravidlá označovania potravín. Zavádza sa povinnosť informovať o pôvode čerstvého mäsa z ošípaných, oviec, kôz a hydiny. Povinné údaje na obaloch už musia byť čitateľnejšie a informácie o alergénoch zvýraznené.

BRATISLAVA. "Nové právne predpisy stanovujú všeobecné zásady týkajúce sa označovania potravín. Zároveň stanovujú konkrétnejšie požiadavky, medzi ktoré patria napríklad lepšia čitateľnosť informácií, a teda stanovená je minimálna veľkosť písma pre povinné informácie, ďalej jasnejšia a jednotná prezentácia alergénov v zozname zložiek balených potravín. Zabezpečené je to zvýraznením pomocou písma, štýlu alebo farby pozadia na obale," informovala TASR Ingrid Ludviková z Tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
      Povinné informácie musia byť už vytlačené v určitej minimálnej veľkosti písma a nepovinné, napríklad slogany či tvrdenia, nesmú byť zobrazené tak, aby prekrývali povinné informácie.
      Na potravinách musia byť povinne uvedené osobitné podmienky na ich uchovávanie alebo používanie, tiež názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, u mäsa krajina pôvodu a v niektorých prípadoch aj návod na použitie. Na nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 1,2 % je povinný údaj o skutočnom obsahu alkoholu v percentách vzhľadom na objem fľaše. Na nebalených potravinách sú povinné informácie o alergénoch. Návštevníci reštaurácií by mali napríklad dostať informácie, aké alergény jedlá obsahujú.
      Ďalej sa zavádza povinný zoznam umelých nanomateriálov v zložkách, povinnosť uvádzať osobitné informácie o rastlinnom pôvode rafinovaných olejov a tukov. Prísnejšie sa bude postupovať proti zavádzajúcim praktikám. V prípade "imitácií potravín" sa na obale povinne musí uvádzať náhradná zložka. Ak ide o "tvarované mäso" a "tvarované rybie mäso", tento údaj musí obal obsahovať, rovnako aj informáciu o tom, že ide o "rozmrazený výrobok".
      "Dôležité je, že ak boli niektoré zložky, ktoré sa v určitej potravine bežne nachádzajú, nahradené inými, musí to byť zreteľne uvedené a nielen v zozname zložiek výrobku. Obal nesmie spotrebiteľa zavádzať, že obsahuje niečo, keď v skutočnosti obsahuje len náhradu. U mäsových a rybích výrobkov sa zreteľne musí už uvádzať, či bola do výrobku pridaná voda, alebo bielkoviny iného živočíšneho pôvodu," spresnila Ludviková.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down