14.02.2017 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V ovocinárstve máme na viac

Slovenská republika má tretie najlepšie podmienky na rozvoj ovocinárstva v Európe. Tento prírodno - klimatický potenciál však dostatočne nevyužívame. Na tlačovej besede v Bratislave to v uplynulých dňoch uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR (OÚ SR).

BRATISLAVA. V súčasnosti je v SR evidovaných zhruba 6,5 tisíca hektárov ovocných sadov, produkčných je však z toho len 3,5 tisíca hektárov.

„Ostatné sady sú prakticky bez trhovej produkcie ovocia. Ak to trochu zveličím, potom tieto sady produkujú možno len kyslík, alebo sa nejaká časť z ich úrody  spracuje v páleniciach,“ uviedol M. Varga.

Ročná produkcia ovocia na Slovensku predstavuje v posledných rokoch asi 50-tisíc ton. V tejto komodite je SR sebestačná len na jednu tretinu. Z toho vyplýva, že naša krajina potrebuje na dosiahnutie úplnej sebestačnosti vyprodukovať zhruba 150-tisíc ton ovocia.

„Predpoklady na to máme, zostávajú však nenaplnené,“ takto hodnotí situáciu M. Varga. „Za ideálnych podmienok by sme ročne mohli vysadiť aj tisíc hektárov ovocných sadov.“

Prekážok na tejto ceste je však veľa. Rozvoju ovocinárstva bránia okrem iného nevysporiadané vlastnícke vzťahy k pôde.

„Zakladať sad na cudzej pôde – to je niečo, čo Európska únia prakticky nepozná,“ konštatoval M. Varga.

Istým východiskom by bolo prednostne urobiť pozemkové úpravy na tej pôde, ktorá je plánovaná pre sady a vinice. A na takéto úpravy by podľa mienky predsedu OÚ SR mal ovocinárom prispieť aj štát.

Ďalšou prekážkou sú vysoké náklady na zakladanie nových ovocných sadov. Podľa slov M. Vargu 15 až 20 percent z nákladov tvoria výdavky na biologický materiál. Zvyšok potom pripadá na ostatné náklady, teda na technické zariadenia, na výsuvné plošiny a na závlahy, bez ktorých sa moderné sady nezaobídu.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down