01.08.2014 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V produkcii hydiny sa dá potravinová bezpečnosť dosiahnuť za krátky čas

Slovenské agrárne odvetvie sa zanovito snaží dostať potravinovú bezpečnosť aspoň na 80-percentnú úroveň. Produkcia hydiny a hydinového mäsa je jedným z odborov, kde sa to môže podariť v relatívne krátkom čase.

BRATISLAVA. O tom, či sa tak však aj naozaj stane, je však zatiaľ predčasné hovoriť.  Predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) vo svojich početných vyjadreniach, prezentovaných okrem iného aj na nedávnej tlačovej besede v Bratislave, konštatovali, že producenti živej hydiny a spracovaného hydinového mäsa sú už teraz plne pripravení saturovať domáci trh. Všetko závisí od podmienok; od záujmu spotrebiteľov, od podmienok, ktoré pre toto odvetvie vytvorí štát, a v neposlednej miere aj od toho, ako sa k danej úlohe postavia všemocné obchodné reťazce, prostredníctvom ktorých sa k slovenskému spotrebiteľovi dostáva zhruba 80 percent z celkového objemu predávaných potravín. Kapacity hydinárskeho priemyslu sú však na tieto úlohy pripravené.

V pripravovanej Koncepcii rozvoja potravinárskeho priemyslu SR na roky 2014 až 2020, ktorá sa v týchto dňoch finalizuje v dielni Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, sa okrem iného konštatuje, že „zvyšovaním produkcie hydinového mäsa o zhruba 3,3 percenta ročne sa už v roku 2020 dosiahne sebestačnosť SR v týchto produktoch na asi 77 percent“.

Hydinári na Slovensku sú pripravení prijať takto hodenú rukavicu. Inžinier Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS, v uplynulých dňoch pre TASR potvrdil, že tri veľké a rozhodujúce spracovateľské hydinárske prevádzky na Slovensku  v súčasnosti využívajú svoje kapacity len na 50 až 60 percent, a v prípade vhodnej podnikateľskej a odbytovej klímy im vôbec nič nebráni v tom, aby podstatne zvýšili svoju produkciu.

Treba poznamenať, že pri plnení úlohy, spojenej so zvyšovaním sebestačnosti v spracovanom hydinovom mäse sa počíta aj so vznikom ďalších, v tomto príde však menších spracovateľských kapacít.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down