01.10.2019 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Sečovciach predstavili osvedčené a nové odrody sóje

„Obmedzený sortiment herbicídov stále tlačí na používanie širších medziriadkov s možnosťou plečkovania a teda mechanického odburiňovania. Pestovatelia by sa mali sústrediť nielen na vlahu, výber parciel, ale poznať aj špecifiká danej odrody.“

Povedal v úvode prehliadky pokusu s odrodami sóje Ing. Miloš Lesay, produktový manažér spoločnosti SAATBAU Slovensko počas Celoslovenského dňa poľa sóje, ktorý sa konal začiatkom septembra v Sečovciach.

V pokuse bolo celkovo vysiatych 13 odrôd sóje na medziriadkovú vzdialenosť 45 centimetrov, resp. 25 centimetrov.

Odrody sóje v pokuse

Zo šľachtenia spoločnosti SAATBAU zaujala novinka Altona (00-), podľa zástupcu spoločnosti najvyššia odroda v ponuke spoločnosti. Vzhľadom na prispôsobivosť k podmienkam prostredia a dosahovaniu veľmi vyrovnaných úrod čo do výšky aj kvality, má všetky predpoklady presadiť sa na trhu. M. Lesay upozornil, že nové odrody v ponuke sú tzv. indeterminantné typy, t. j. neustále vetviace vďaka čomu nasadzujú väčšie množstvo strukov. Navyše pomerne rýchlo prekrývajú pôdu, v prípade eliminovania burín pri pestovaní sóje v širokých riadkoch je možné využiť mechanické spôsoby ošetrenia medziradia. „Uvedomiť si treba aj to, že hrčkotvorné baktérie lepšie fungujú v pôde, ktorá je prevzdušnená s čím úzko súvisí pútanie dusíka z pôdneho vzduchu,“ dodal k špecifikám pestovania. Amandine (000) je skorá odroda sóje s veľmi dobrou konkurencieschopnosťou v prípade silnejšieho zaburinenia. Zástupca spoločnosti upozornil na vyššie riziko otvárania strukov pri náhlych zmenách počasia, hlavne v nížinách, kde odporúča skorší zber pri vyššej vlhkosti semena s čím následne súvisí dosušenie produkcie.

Úroda s podporou výživy

Naďalej ťažiskovou odrodou v ponuke je ES Mentor (00-). Podľa M. Lesaya v priemere vždy dosahuje stabilné úrody a poskytuje aj najviac bielkovín z hektára. Benefitom je rovnomerné dozrievanie a zber s nízkymi stratami.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down