V závode v Malých Stracinách spustili výrobu

V Malých Stracinách na juhu stredného Slovenska rozbehol svoju výrobu jeden z najmodernejších závodov na spracovanie sóje na Slovensku. Kapacitou výroby a využívaním progresívnych technológií je jedinečný aj v užšom teritóriu strednej Európy.

O spustení a špecifikách výroby najväčšieho spracovateľského závodu na sóju na Slovensku, vybudovaného v Malých Stracinách sme sa porozprávali s Ing. Antonom Zsigom, konateľom spoločnosti GAMOTA JR.

Stavili na kvalitu

„Napriek neľahkým začiatkom súvisiacimi so spustením výroby, sme uzatvorili s viacerými pestovateľmi kontrakty. Nakúpili sme už cez 30 tisíc ton sóje, čo stačí na viac ako polovičnú kapacitu výroby závodu v Malých Stracinách,“ uviedol k výrobe Ing. A. Zsigo, zároveň z pohľadu spracovateľa zhodnotil úrodu a kvalitu tohtoročnej produkcie. Za nižšími úrodami sóje je sucho v mesiacoch apríl a máj. Prepad v úrodách je najmä na východnom Slovensku, priemerne sa pohybujú okolo 2,8 tony na hektár.

„Naopak, kvalita vypestovanej sóje je nad očakávanie dobrá, čo navyše oceňujeme prémiou za kvalitu.“

Sója pri 12 percentnej vlhkosti by štandardne mala obsahovať okolo 33 až 34 percent bielkovín. Zatiaľ produkcia dovezená do závodu v Malých Stracinách, po analýze vzoriek vykazuje 35 – 36 percent bielkovín. Pri vstupe sa zároveň kontroluje aj čistota na GMO.

Nový spôsob spracovania

Celý závod je v podstate novostavba, postavená na základoch bývalej výrobne kŕmnych zmesí. Produkciu sóje dovezenú hneď po zbere, je nutné pred naskladnením vysušiť a vyčistiť. Takto upravená produkcia je dočasne skladovaná v silách s aktívnym vetraním. „Pri teplote 5 až 6°C vydrží bez akéhokoľvek poškodenia, či znehodnotenia až do spracovania,“ uviedol Ing. A. Zsigo k podmienkam.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *