Zberom skorých odrôd hrozna sa v týchto dňoch začalo vinobranie vo vinárskych závodoch Chateau Topoľčianky. Podnik pestuje vinič na 560 hektároch v Nitrianskej i Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.
TOPOĽČIANKY. Momentálne sa oberajú odrody Irsai Oliver, Müller Thurgau a niektoré druhy veltlína. Podľa slov obchodného riaditeľa Chateau Topoľčianky Samuela Waldnera sa väčšina z tohto hrozna využije na produkciu obľúbeného burčiaku a mladých vín známych aj ako "božolé". Tie by mali hotové už od začiatku novembra.
O niekoľko dní začnú vinári so zberom rizlingov a rulandských odrôd a ďalších druhov hrozna. Ako posledné prídu na rad modré odrody. „Je ideálny čas na zber. Stále máme veľa slnka a kvalita hrozna je výborná. Zdá sa, že tento rok bude veľmi zaujímavý. Bude opakom ročníka 2014, kedy bolo víno v našom slovníku skôr 'tenšie'. Teraz je cukornatosť vyššia, takže aj vína budú 'plnšie' a vhodné aj na archiváciu. Vďaka dobrému počasiu nebol tento rok problém ani s chorobami. Ako sa hovorí, keď je dobrý rok na hríby, je zlý na víno a naopak. Teraz máme dobrý rok na víno,“ povedal Waldner.
Vďaka slnečnému počasiu sa dá tento rok očakávať vysoká kvalita aj pri červených vínach. Dobrý zdravotný stav viniča okrem toho umožní produkciu aj vína z bobuľových výberov či z ľadového zberu. „Hrozno vyzerá dobre, takže sa dá očakávať, že vydrží aj prvé mrazy a podarí sa nám dorobiť kvalitné víno z ľadového zberu. Plánujeme okrem toho vyrábať aj vína z neskorého zberu, slamové i šumivé víno,“ dodal Waldner.
(tasr)