Najaktívnejšou základnou školou 12. ročníka projektu Hovorme o jedle sa stala ZŠ Pankúchova v Bratislave. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora dňa 22. novembra tohto roku vyhlásila tohtoročných víťazov. Ocenila autorov najlepších prác, ktorí pochádzajú zo 442 základných škôl na Slovensku.
Počas 12 rokov existencie súťažno-vzdelávacieho projektu sa prihovárame žiakom základných škôl a hovoríme s nimi o jedle, potravinách, o správnych stravovacích návykoch. Ak chceme mladých ľudí naučiť zásady správneho stravovania sa, potom je poznanie kľúčové. Mali by viac vnímať úlohu agropotravinárstva pre krajinu, vidiek a fungovanie ľudského organizmu.
„Často sa nás aj masmédiá pýtajú, aký hmatateľný posun vidíme vďaka tomuto projektu. Je to ťažko zmerateľné - môžeme hovoriť o počte zapojených základných škôl. Môžeme hovoriť o počte zapojených žiakov, ktorých sú za 12 rokov desaťtisíce. Môžeme hovoriť o širšom publiku, ktoré projektom oslovujeme, pretože okrem žiakov sú to aj učitelia, pedagogickí pracovníci škôl, ale aj rodiny - súrodenci, rodičia a starí rodičia. Počíta sa všetko, a pre nás je aj ten najmenší úspech a posun vpred dôvodom na pokračovanie vo vzdelávaní o potravinách,“ uviedol Marián Šolty, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v tomto ročníku súťaže pripravila pre žiakov štyri aktivity týkajúce sa potravín a potravinovej pyramídy, do ktorých sa mohli zapojiť. Žiaci tvorili kreatívne projekty (aktivita Hovorme o jedle - 337 súťažných príspevkov), písali eseje a úvahy na tému Načo sú nám polia a sady? (390 súťažných príspevkov), ale aj maľovali obrazy (súťaž Chutné maľovanie - 1 551 súťažných príspevkov) a fotografovali (súťaž Očami gurmána - 330 súťažných príspevkov). Víťazi jednotlivých kategórií si odniesli zaujímavé ceny.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.)