Pred niekoľkými dňami sme sa zhodou priaznivých náhod ocitli v spoločnosti pezinského vinohradníka a vinára Ing. Milana Pavelku. Aj keď jeho rozprávanie nebolo primárne určené pre noviny, zaujalo nás natoľko, že časť z jeho názorov a postrehov sme sa rozhodli sprostredkovať aj našim čitateľom.
PEZINOK. Skúsený vinohradník a vinár nehovoril o tohtoročnej sezóne, ktorá - ako je všeobecne známe - sa v „jeho“ odvetví vyznačovala abnormálne nepriaznivými podmienkami. Skôr išlo o nadčasový pohľad na podnikanie vo vinárskom odvetví. A Milan Pavelka veru má na túto tému čo povedať. Bodaj aj by aj nie, veď ako sa sám vyjadril, z vinohradníctva žije už takmer 20 rokov.
„Začiatky boli veľmi ťažké,“ konštatuje pri retrospektívnom pohľade. „Začínali sme dvaja spoločníci na výmere 5 hektárov.“
Dnes už jeho vinohradnícky a vinársky podnik s názvom VPS, s.r.o., Pavelka a syn obrába 50 hektárov malokarpatských viníc a zamestnáva pri tom úctyhodný počet 20 ľudí. Robí to v situácii, keď sú úbočia Malých Karpát nezriedka posiate aj značnými výmerami neobrobených viníc.
„Ľudia jednoducho zistili, že uživiť sa dá aj ľahšie ako prácou vo vinohradoch,“ konštatuje Milan Pavelka. „Po zmenách v roku 1989, keď sme navštívili susedné Rakúsko, sme aj tam videli veľa neobrobených viníc. A dnes ich už niet,“ hovorí.
A pridáva ešte jeden postreh.„Po otvorení hraníc sme navštívili viacero vinárov v západoeurópskych krajinách. A videli sme, v akých podmienkach pracujú a produkujú víno. Ich pivnice ani zďaleka neboli vždy vydláždené a sotva vždy spĺňali všetky hygienické nároky. Zato od nás EÚ pred vstupom SR do únie prísne vyžadovala biele obkladačky. Dnes, s odstupom rokov, už vieme, že EÚ nešlo o našu hygienu, ale skôr o to, aby nás pribrzdila ako nových konkurentov na spoločnom európskom trhu.“
Táto okolnosť sa dotkla aj hospodárenia M. Pavelku. V roku 2004, pri našom vstupe do EÚ, si musel vziať úver v objeme 3 miliónov korún, aby sa prispôsobil novým európskym podmienkam. V súčasnosti produkuje 500 tisíc litrov vína ročne. Dve tretiny z tohto objemu plní do fliaš a zvyšok predáva ako sudové vína. Podľa jeho slov naše vinohradníctvo a vinárstvo trpí aj na to, že sa snaží o širokú ponuku.
(Viac sa dočítate v Roľníckych novinách)