Vybrané špecifiká pestovania zeleniny vo veľkovýrobe

Pestovanie zeleniny vo veľkovýrobných podmienkach patrí medzi najnáročnejšie technológie uplatňované v rastlinnej výrobe. Vyplýva to najmä z veľkého počtu druhov a odrôd s odlišnou náročnosťou na pestovanie a nárokmi na zber, pozberové ošetrenie a skladovanie. Medzi najvýznamnejšie druhy (zoradené zostupne podľa plochy produkcie) patria: kapusta hlávková, rajčiaky, cibuľa, mrkva, paprika zeleninová, hrach záhradný, uhorky nakladačky, petržlen, kaleráb, melóny a dyne, karfiol, uhorky šalátové, cesnak, fazuľa, kel, zeler a špenát. Medzi ostatné menej pestované druhy zaraďujeme brokolicu, špargľu, baklažán, tekvice a iné.

Dôležitá je kvalita

Dopestované druhy zeleniny v našich podmienkach sú konkurencieschopné a majú porovnateľné, často aj lepšie kvalitatívne parametre z hľadiska nutričnej hodnoty, chuťových vlastností, než zelenina dovážaná. Konkurencieschopnosť stráca naša domáca produkcia po zbere, keď chýbajú vhodné zariadenia na pozberovú úpravu, najmä na umývanie, sušenie, triedenie, trhovú úpravu, balenie, označovanie, rýchly transport vo vyhovujúcich podmienkach a na skladovanie. Problémom sú aj možnosti našich pestovateľov realizovať v podstate celoročne veľké dodávky zeleniny v rovnakej kvalite a v pravidelných intervaloch pre veľkopredajne. Tu sú stále veľké rezervy v tvorbe výrobno-predajných vertikál a združení výrobcov a predajcov domácej zeleniny.

Technologická úroveň

Pestovanie zeleniny vyžaduje vysokú úroveň technologickej disciplíny – od výberu stanovišťa, prípravy pôdy, hnojenia, spôsobu výsevu, výsadby, ošetrovania, doplnkovej závlahy, až po zber a pozberovú úpravu. Odmenou je vysokokvalitný porast v optimálnej kondícii pre poskytnutie vysokej úrody kvalitného trhového tovaru. Dôležitú úlohu zohráva aj výber odrôd alebo hybridov, najmä odolných a tolerantných proti potenciálnym ochoreniam jednotlivých druhov zeleniny. Prechod na trvalo udržateľné technológie si vyžaduje kvalitu nevyhnutných podmienok života flóry a fauny, a to ovzdušia, pôdy a vody. Zeleninu nemôžeme pestovať v blízkosti lokalít, kde sa vyskytujú škodlivé imisie, na pôde kontaminovanej ťažkými kovmi, soľami, rezíduami pesticídov. Zeleninárstvo bez závlahy je nerentabilné. Môže sa realizovať len tam, kde je výdatný a dobrý zdroj vody bez kontaminácie vysokým obsahom škodlivých látok, mikroorganizmov, chemikálií vrátane dusičnanov a pod.

Príprava pôdy

Cieľom prípravy pôdy pre intenzívne pestovanie zeleniny je vytvoriť optimálne podmienky pre rast a vývin jednotlivých rastlín počas celej vegetácie. Pôdu pripravujeme do stavu drobnohrudkovitej štruktúry, čo znamená hlavný podiel hrudiek je v rozmedzí veľkosti 0,25 až 10 milimetrov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *