06.11.2015 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výrobcovia mäsových produktov v EÚ pokračujú v nečestných praktikách

Celoúniové kontroly odhalili, že mnohé mäsové produkty neobsahovali deklarované zloženie surovín. Informovali o tom agentúry DPA, APA a portál európskej organizácie na ochranu spotrebiteľov BEUC.

LONDÝN. V záverečnej správe z kontroly sa konštatovalo, že mnohé mäsové produkty predávané v spoločenstve neobsahujú prísady, ktoré sú uvedené na etikete. Sú v nich iné, o ktorých sa spotrebitelia nič nedozvedia. Konštatovanie pochádza od BEUC. Konkrétne sa kontrolovali balíčky mäsa z Portugalska, Holandska, Belgicka, Talianska, Česka, Veľkej Británie a Španielska.
      Akcia trvala od apríla 2014 do konca augusta 2015. Kontrolóri zistili, že balíčky mali občas menej mäsa, než sa na nich uvádzalo. Obsahovali aj pridanú vodu, ale v texte na obale sa o jej percentnom podiele v porcii nič nepísalo.
V Británii boli porcie jahňaciny znečistené. Okrem toho 40 % z nich obsahovalo prímes hovädzieho mäsa či kuraciny. V mnohých balíčkoch "jahňaciny" jej nebolo ani gram. Na balíčkoch sa vyskytovali etikety s mierne pozmenenými názvami kvalitných produktov, ktoré si pri slabšej pozornosti mohli zákazníci pomýliť. Pritom sa oba druhy tovaru nachádzali dosť blízko seba.
V informácii o kontrole, ktorú v stredu (4.11.) zverejnila organizácia BEUC v správe Sústreďme sa na mäso, ktoré jeme, sa spomínajú ako negatívny príklad krokety. Obsahovali o polovicu menej mäsa, než výrobca o nich deklaroval. Výroba naďalej používa siričitany na "omladzovanie" hovädzieho mletého mäsa. Kuracina v kebaboch sa predáva ako teľacina.  

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down