08.10.2018 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyššie úrody, ale i sortiment

Sebestačnosť vo výrobe zeleniny a jej nižšia kvalita z dovozu je témou, ktorou sa zaoberajú masmédiá alebo sa o nej diskutuje medzi spotrebiteľmi. Pri pohľade na našu produkciu konštatujeme, že hektárové úrody stúpajú, ale na druhej strane sa vytráca kvalita, chuť, aróma a trvanlivosť.

Ak sa pozrieme na pulty predajní, a ak  porovnávame sortiment spred niekoľkých desiatkov rokov, potom zistíme, že sortiment zeleniny sa rozšíril po odrodovej i po druhovej stránke.

Stačí sa pozrieť na najčastejšie ponúkané druhy zeleniny a uvidíme možnosť výberu podľa veľkosti, tvaru či farby, niekedy zase so zníženým alebo s nulovým podielom semien, čo je dané ich odrodovými vlastnosťami.

Samozrejme, rozšíril sa i sortiment druhov zeleniny. Veľmi dobre si pamätám na časy, kedy sa v predajniach po prvý raz objavila brokolica - kupujúci ju vtedy považovali za nesprávne vyfarbený a kvetné puky nasadzujúci karfiol. Taktiež pri fenikli rozmýšľali, či ide o zelerovú buľvu alebo o nový druh kôpru.

Nakoľko sú tieto zeleniny aromatické, spotrebitelia pri ich identifikácii využívali čuch, no neodhalili ani jednu druhovo špecifickú arómu. Príčina bola jednoduchá - a bola podmienená časom. Od obdobia zberu, cez prepravu a skladovanie prišlo k „vyvetraniu“ biologicky účinných látok.

V Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Trnave sa už niekoľko rokov zameriavame aj na pestovanie zeleninárskych noviniek; samozrejme, nie vo veľkom, ale robíme tak hlavne kvôli didaktickým účelom. Pestovanie je postavené na báze overovania odrôd, ktoré na trhu vidieť zriedkavejšie alebo ich tam vôbec niet.

V predchádzajúcich rokoch sme sa v overovaní orientovali na pestovanie farebných karfiolov a carosella, teda zeleniny, pochádzajúcej z teplejších, konkrétne z talianskych regiónov.

Experimenty boli orientované tým smerom, že okrem morfologických znakov sme sledovali adaptáciu rastlín na naše podmienky, modifikovali sme agrotechnické zásady pestovania v krajine pôvodu s našimi zásadami, pozorovali sme rezistenciu týchto druhov zeleniny voči chorobám.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down