Producentom hydiny a hydinového mäsa na Slovensku prospelo nariadenie Európskej únie o povinnom označovaní pôvodu hydiny; o tom, kde bola chovaná a porazená, na obaloch hotových výrobkov. Vďaka tomu sa na Slovensku v uplynulom období podarilo stabilizovať ba i mierne zlepšiť situáciu v produkcii hydinového mäsa.
BRATISLAVA. Vyplynulo to z tlačovej besedy, na ktorej v uplynulý pondelok informovali predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) o aktuálnom vývoji v tomto odvetví.
Ako uviedol Ing. Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS, mnohé problémy v hydinárskom odvetví však pretrvávajú. Aj napriek čiastočným zlepšeniam totiž Slovenská republika patrí v produkcii hydinového mäsa v rebríčku krajín Európskej únie na úplný chvost; konkrétne medzi posledné štyri krajiny. Na osobu a rok sa u nás vyprodukuje len 10,9 kilogramu hydinového mäsa, pričom reálna spotreba predstavuje zhruba 20 kilogramov na osobu a rok.
Rozdiel, ktorý vyplynul z vyššie uvedených údajov, pripadá na dovoz hydinového mäsa, ktorý teda predstavuje približne polovicu z celkovej spotreby.
Aj samotní hydinári udávajú, že v ich segmente je Slovensko sebestačné na 54 percent. Podstatne iná je situácia v produkcii konzumných vajec, kde sme vlani dosiahli sebestačnosť na úrovni 104,3 percenta, pričom v porovnaní s rokom 2014 vzrástla produkcia konzumných vajec o 90 miliónov kusov, čo predstavuje nárast o zhruba 8 percent.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)