29.04.2016 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výzva aj na tlak zdola

Producentom hydiny a hydinového mäsa na Slovensku prospelo nariadenie Európskej únie o povinnom označovaní pôvodu hydiny; o tom, kde bola chovaná a porazená, na obaloch hotových výrobkov. Vďaka tomu sa na Slovensku v uplynulom období podarilo stabilizovať ba i mierne zlepšiť situáciu v produkcii hydinového mäsa.

BRATISLAVA. Vyplynulo to z tlačovej besedy, na ktorej v uplynulý pondelok informovali predstavitelia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) o aktuálnom vývoji v tomto odvetví.

Ako uviedol Ing. Daniel Molnár, riaditeľ ÚHS, mnohé problémy v hydinárskom odvetví však pretrvávajú. Aj napriek čiastočným zlepšeniam totiž Slovenská republika patrí v produkcii hydinového mäsa v rebríčku krajín Európskej únie na úplný chvost; konkrétne medzi posledné štyri krajiny. Na osobu a rok sa u nás vyprodukuje len 10,9 kilogramu hydinového mäsa, pričom reálna spotreba predstavuje zhruba 20 kilogramov na osobu a rok.

Rozdiel, ktorý vyplynul z vyššie uvedených údajov, pripadá na dovoz hydinového mäsa, ktorý teda predstavuje približne polovicu z celkovej spotreby.

Aj samotní hydinári udávajú, že v ich segmente je Slovensko sebestačné na 54 percent. Podstatne iná je situácia v produkcii konzumných vajec, kde sme vlani dosiahli sebestačnosť na úrovni 104,3 percenta, pričom v porovnaní s rokom 2014 vzrástla produkcia konzumných vajec o 90 miliónov kusov, čo predstavuje nárast o zhruba 8 percent.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down