16.04.2013 | 02:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z desiatich cukrovarov zostali dva

Reforma cukrovarníctva na Slovensku znamenala zánik ôsmich slovenských cukrovarov po roku 1989. Z pôvodne desiatich cukrovarov zostali dva, výrazne sa znížili aj pestovateľské plochy cukrovej repy. Kým v roku 1989 sa cukrová repa pestovala na vyše 50.000 hektároch poľnohospodárskej pôdy, v sezóne 2011/2012 predstavovala výmera cukrovej repy 17.768 hektárov. Cukrovú repu pestovalo 186 pestovateľov, zhodnotil Ivan Kardoš zo Slovenského cukrovarníckeho spolku.

NITRA. Cukrová repa sa na Slovensku pestuje od 18. storočia. Pred zmenou hospodárskej politiky v roku 1989 spracovávali cukrovú repu cukrovary v Šuranoch, Sládkovičove, Trnave, Pohronskom Ruskove, Trenčianskej Teplej, Seredi, Trebišove, Nitre, Rimavskej Sobote a Dunajskej Strede. Po zmene hospodárskej politiky začali postupne viacerí pestovatelia ustupovať od pestovania tejto plodiny. Dôvodom bola neefektívnosť pestovania, náklady na tonu produkcie sa zvyšovali, ceny klesali. Ako prvé boli zlikvidované v roku 1992 cukrovary v Nitre a Pohronskom Ruskove. Nasledovali závody v Trebišove a v roku 1999 skončil aj najstarší, 145-ročný cukrovar v Šuranoch. Po ukončení spracovania cukrovej repy v Trebišove sa prakticky skončilo pestovanie tejto plodiny na východnom Slovensku. V roku 2000 zanikol cukrovar v Sládkovičove, o štyri neskôr v Trnave a v roku 2006 skončil cukrovar v Rimavskej Sobote. Nečakané ukončenie spracovania cukrovej repy v najmodernejšom cukrovare v Dunajskej Strede v roku 2007 znamenalo zánik zhruba 150 pestovateľov a zníženie pestovateľských plôch o ďalších 10.000 hektárov. Tie sa v roku 2008 dostali na historické minimum 11.026 hektárov. Pred vstupom Slovenska do Európskej únie Slovensko nemalo kvótovaný systém na cukor, kontrahovalo sa také množstvo cukrovej repy, aké boli cukrovary schopné spracovať v kampani. Pri vstupe do únie bola Slovensku pridelená kvóta 207.432 ton, ktorá sa postupne znižovala na súčasných 112.319,5 tony. Po reštrukturalizácii cukrovarníckeho priemyslu zostali na Slovensku dve výrobné spoločnosti, Považský cukrovar,a.s. s výrobným závodom v Trenčianskej Teplej a Slovenské cukrovary,a.s. so závodom v Seredi. (tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down