28.08.2013 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z tohtoročnej úrody zostáva pozbierať už len 9 % plôch obilnín a 2 % repky

Na Slovensku bolo k 26. augustu 2013 pokosených 91 % monitorovaných plôch hustosiatych obilnín s priemernou hektárovou úrodou 4,48 tony (t) z hektára (ha), ktorá je približne na úrovni roku 2008. Vyplýva to z dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Žatvu počas uplynulého týždňa ukončili poľnohospodári v regiónoch Prievidza, Žilina, Veľký Krtíš a Spišská Nová Ves. V okresoch Senica, Martin, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Bardejov, Poprad, Prešov, Humenné a Stará Ľubovňa by sa zber úrody letných plodín mal zavŕšiť v nasledujúcich dňoch.
      Zber ozimného jačmeňa v SR sa prakticky skončil, pretože zožatých bolo už 99 % jeho výmery. Priemerná úroda 4,33 t/ha je lepšia ako u jarného jačmeňa, kde dosahuje len 3,92 t/ha, pričom však jeho plochy sú 6-krát väčšie. Celkový hektárový priemer jačmeňov na úrovni 3,98 t/ha tak nedosahuje ani 4-tonovú hranicu, ktorú v roku 2008 prekročil o 0,18 t/ha.
      Do finišu sa dostáva tiež zber raže, ktorá je pokosená z 93 % plôch, pričom z hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr vychádza doterajšia úroda 3,96 t/ha prevyšujúca päťročný priemer. U ovsa a triticale bolo zozbieraných po 89 % plôch, pričom priemerná hektárová úroda zatiaľ dosahuje 2,66 t, respektíve 3,34 t.
      Repka je prakticky zozbieraná, keď v jej prípade čakajú na zberovú techniku už len 2 % pestovateľskej výmery. Priemerná úroda v jej prípade dosahuje 2,79 t/ha a je zatiaľ najvyššia v ostatných piatich rokoch.
      Naďalej však platí, že z pohľadu poľnohospodárov neuspokojivé je speňažovanie tohtoročnej úrody obilia a repky, ktorých nákupné ceny sú medziročne nižšie o desiatky percent. Ťažko odhadnuteľný na cenový vývoj je vplyv nedávno zníženého odhadu ruskej obilnej produkcie z 95 miliónov ton na 90 miliónov ton.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down