07.01.2019 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Za 10 rokov používania eura zdraželi potraviny na Slovensku takmer o 17 %

Desať rokov po zavedení jednotnej európskej meny euro sa na Slovensku zvýšili ceny potravín a nealkoholických nápojov v priemere o 16,6 %. Najviac zdražela zelenina, a to viac ako o polovicu, ovocie o 40 %, takmer o tretinu sa zvýšili ceny rýb, morských plodov, kakaa, čaju či kávy. O 17 % zdraželi chlieb, pečivo či sladkosti.

BRATISLAVA. TASR o tom informovala analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.
Pod úrovňou priemerného zdraženia zostali ceny mlieka, syrov či vajec (nárast o 15 %), oleje a tuky sú drahšie ako pred desiatimi rokmi o takmer 12 % a za mäso si priplácame 7,6 %. Nealkoholické nápoje - minerálky, stolové vody, malinovky či šťavy - zdraželi od zavedenia eura o sedem percent.
Ceny potravín a nealkoholických nápojov ale za posledných desať rokov nerástli plynule. "Ešte v prvom roku s eurom, teda v roku ovplyvnenom hospodárskou krízou, bol zaznamenaný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov na úrovni -3,8 %. Nasledovali štyri roky rastu v rozpätí 1,7 až 5,9 %. V roku 2014 bolo ale zdražovanie vystriedané ich zlacňovaním a tento trend pokračoval až do roku 2016," uviedla analytička. Od druhej polovice roku 2017 však podľa nej začal vývoj cien na trhu ovplyvňovať nedostatok mlieka a obmedzenie predaja vajec pre kontamináciu niektorých chovov sliepok v krajinách Európskej únie insekticídom fipronil. To sa prejavilo v roku 2017 zdražením potravín o štyri percentá a za 11 mesiacov roku 2018 o 4,2 %.
Od zavedenia eura vzrástli na Slovensku ceny výrobkov a služieb o 14,8 percenta. Na druhej strane sa za poslednú dekádu zvýšili platy zamestnancov v hospodárstve o 40 %.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down