01.07.2011 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žatva sa oneskoruje

Na Žitnom ostrove si na ozajstnú žatvu treba ešte počkať.

Ľadovec a veterná smršť spôsobili poľnohospodárom na Žitnom ostrove veľké škody. „Žatva sa oneskoruje, dôvodom je nepriaznivé počasie, ktoré brzdí poľnohospodárov,“ informovala TASR Helena Patasiová, riaditeľka Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Dunajskej Strede.
„Na dolnej časti Žitného ostrova kombajny stoja, ale na Hornom Žitnom ostrove začali so zberom ozimnej repky, ktorej úroda bude priemerná. Dolná časť tohto územia vyzerá podstatne horšie. Repka veľmi zle prezimovala a veľká búrka, veterná smršť a ľadovec zničili v regióne 1300 ha ozimnej repky. Semená ležia na zemi. Na viacerých miestach okresu sa úroda nedá pozbierať," konštatovala riaditeľka s tým, že aj kukurice sú polámané, metlice zlomené a v súčasnosti sa nevie, či sa kukurica bude dať vôbec zberať.
Najviac je postihnutá veľkomederská, okočská a kolárovská oblasť. „So zberom ozimnej pšenice sa zatiaľ nezačalo. Ozimného jačmeňa máme málo, lebo pre tento región je netypický a slúži pre krmivárske účely. Jarný jačmeň máme na rozlohe 11-tisíc ha, ale so zberom sa ešte taktiež nezačalo," uviedla H. Patasiová.
„Viacerí odborníci tvrdia, že ozimné pšenice sú vo veľmi dobrom stave. Pravdou je, že pšenica vyzerá skutočne dobre, ale keď agronóm vidí, že obilie nie je celkom zakorenené a má málo výhonkov, vie, že z toho 6-tonová úroda nebude," zdôraznila a pripomenula, že v prípade ozimnej pšenice, ktorú v okrese Dunajská Streda majú na rozlohe 22-tisíc ha, očakávajú len priemernú úrodu.
„Žatva ozimnej pšenice sa naplno začne asi začiatkom druhej dekády júla. V súčasnosti sa troška ochladilo, agronómovia tvrdia, že bude vyššia hektolitrová váha, keďže semená sa ešte napučiavajú," ozrejmila H. Patasiová a podotkla, že žatva obilnín sa začne o pár dní na takých miestach, kde je pôda štrkovisková alebo piesková.
„Tam, kde je ozaj kvalitná čierna pôda, žatva sa začne neskôr. Na zber pšenice na potravinárske účely ešte musíme počkať," dodala.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down