21.08.2013 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zber hustosiatych obilnín a repky na Slovensku je už v záverečnej etape

Viac ako 94 % monitorovaných plôch pšeníc, 93 % jačmeňov a 97 % repky bolo v SR zožatých k 19. augustu. Žatva ešte pokračuje v okresoch Prievidza, Banská Bystrica, Žilina, Čadca, Martin, Liptovský Mikuláš, Poprad, Prešov, Bardejov, Humenné a Stará Ľubovňa. Aj tam je však už zväčša v záverečnej etape a na zberovú techniku čakajú posledné hektáre polí s husto siatymi obilninami alebo repkou. Informoval o tom tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Doterajšie výsledky potvrdzujú pôvodné odhady SPPK, že tohtoročná produkcia letných plodín by mohla dosiahnuť, prípadne mierne prevýšiť úroveň päťročného priemeru. Priemerná hektárová (ha) úroda pšenice zatiaľ podľa hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr dosahuje 4,75 tony, pričom však vykazuje značné rozdiely medzi jednotlivými okresmi - od 2,77 t/ha v Starej Ľubovni po 6,1 t/ha v Bánovciach nad Bebravou. Hektárový priemer jačmeňov predbežne vychádza na 4,01 t s tým, že rozdiely medzi najvyššími a najnižšími úrodami v regiónoch predstavujú až 4 t/ha. V prípade repky zatiaľ z dispečingu SPPK vyplýva priemerná úroda 2,79 t/ha, keď najlepšie výsledky vykazuje okres Bánovce nad Bebravou na úrovni 3,95 t/ha.
      "Vážnym problémom nie sú len značné regionálne rozdiely v tohtoročných úrodách, ale aj pokles nákupných cien obilnín a repky, ktorý v medziročnom porovnaní dosahuje až desiatky percent," povedal predseda SPPK Milan Semančík. Okrem toho podľa neho sucho vážne ovplyvní tohtoročnú produkciu jesenných plodín, najmä zrnovej kukurice, slnečnice, cukrovej repy a zemiakov.
      "Nižšia bude tiež produkcia objemových krmív, čo skomplikuje život chovateľom hospodárskych zvierat. Preto opätovne upozorňujeme, že ak sa nepodarí zaktivizovať všetky dostupné podporné nástroje a mechanizmy, sektor živočíšnej výroby zaznamená ďalší pokles," zdôraznil predseda SPPK.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down