02.02.2022 | 07:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zhoršovanie sa situácie pekárov, cukrárov a cestovinárov naberá čoraz rýchlejšie tempo

Bratislava 2. februára (TASR) – Zhoršovanie sa situácie pekárov, cukrárov a cestovinárov naberá čoraz rýchlejšie tempo. K rastu vstupov, najmä cien energií a pšenice, a nákladov na pandémiu začala prispievať aj vyhrotená situácia medzi Ruskom a Ukrajinou. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

"Pekári vzhľadom na rastúce ceny energií a pšenice, spôsobené dianím na východ od Slovenska, začali pristupovať k predčasnému vypovedaniu kontraktov. Aktuálne dohodnuté odbytové ceny totiž nepokrývajú ich výrobné náklady. Ide o veľmi vážnu situáciu. Rast cien vstupov prebiehal už v minulom roku, ale hroziaci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou spustil ich raketový rast. Rusko je najväčším a Ukrajina štvrtým najväčším vývozcom pšenice na svete. Rusko pritom v tomto roku už obmedzilo export pšenice z krajiny o tretinu," upozornil Milan Lapšanský, predseda Predstavenstva SZPCC.
      "Pekári možné zvýšenie cien avizovali už koncom roka 2021, keď sa nové zmluvy uzatvárali za podmienok stále stúpajúcich a nestabilných cien múky, elektrickej energie, plynu, obalov a pohonných látok, pričom opätovným zvýšením cien týchto komodít v januári 2022 sa, žiaľ, tento scenár naplnil. Následkom celosvetového zvýšenia cien týchto komodít je aj sprievodné zvýšenie cien servisných služieb a materiálov," uviedol Lapšanský.
      Ceny aj zásoby pšenice na svetovom trhu podľa neho negatívne ovplyvňuje aj veľmi vážne sucho, ktoré zasiahlo severnú Afriku, región s 205 miliónmi obyvateľov. Severoafrická oblasť, zahŕňajúca Egypt, Líbyu, Tunisko, Alžírsko a Maroko, patrí k najväčším dovozcom pšenice a obilnín na svete. Sucho, ktoré tam znížilo predpokladané výnosy obilnín o tretinu až polovicu oproti desaťročnému priemeru, prišlo práve v období, keď sú svetové zásoby pšenice vôbec najnižšie za viac ako päť rokov. Ceny pšenice tak budú aj v tomto roku zrejme výraznejšie rásť.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down