02.05.2013 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zmeny v systéme Značka kvality SK

O Značku kvality SK môžu slovenskí výrobcovia požiadať počas celého roka, nielen dvakrát ročne, ako tomu bolo donedávna.

Generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Zuzana Nouzovská vo štvrtok uviedla, že posunom tiež je, že značku kvality dostanú potraviny, ktoré splnia základné podmienky. Podľa pôvodných stanov to boli potraviny, ktoré mali o vlastnosť navyše oproti štandardným na trhu.
„My sme posunuli takúto potravinu, ktorá sa môže preukázať nejakou vlastnosťou, ktorá je výnimočná - to znamená, hovoríme hlavne o tých základných ukazovateľoch, ako obsah soli, cukru, vlákniny, možno nejaké dietetické vlastnosti, alebo je to detská potravina - tam je možné udeliť Značku kvality SK GOLD,“ dodala Z. Nouzovská.
Ako ďalej uviedla, Značka kvality SK je v súčasnosti pre MPRV základným nástrojom na propagáciu slovenských potravín. „Pretože v jej základných podmienkach stojí, že potravina, ktorej je udelená značka kvality, je potravina, ktorá spĺňa všetky legislatívne predpisy spojené s potravinou ako takou. Že bola vyrobená na Slovensku, to znamená, jej výrobca má sídlo v SR. A tou najdôležitejšou podmienkou je, že obsahuje minimálne 75% surovín zo Slovenska," konštatovala Z. Nouzovská.
O pridelení značky rozhoduje komisia zložená zo zástupcov ministerstva, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Výskumného ústavu potravinárskeho. Pre MPRV, ktoré je garantom tejto značky, je podľa Z. Nouzovskej dôležité, že potraviny sú kontrolované.
Ján Štulc, vedúci Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu ŠVPS SR, pokračoval, že kontrolu značky kvality u udelených výrobkov vykonávajú raz za rok. A to, či je dodržaná technická špecifikácia, technický predpis, na základe ktorého bola udelená.
„Občas sa stane, že výrobcovia zmenia receptúru, suroviny, ktoré nemôžu dostať na trhu, alebo je to výhodnejšie, a to treba nahlásiť na komisiu. Tá potom rozhodne, či značku ponechá," vysvetlil J. Štulc.
Podľa neho sú aj prípady, keď sa potrebná surovina prestala v SR vyrábať. Vtedy môže výrobca použiť surovinu z iných členských štátov Európskej únie alebo tretích krajín.
Na výbere potraviny, ktorá dostane značku kvality, sa podieľa Výskumný ústav potravinársky, ktorý so značkou kvality pôvodne začal. Stanislav Šilhár z ústavu konštatoval, že veľa ľudí vníma značku kvality len ako marketingový nástroj výrobcu. Treba to však podľa neho chápať úplne inak. „Značka kvality je určitá záruka pre spotrebiteľa, že dostáva potravinu istej kvality. Samozrejme, aj pre výrobcu je to dobré. Ale pre spotrebiteľa je výborné to, že vie, že výrobca je kontrolovaný viac ako iný," podotkol S. Šilhár.
V SR funguje národný program Značka kvality SK od roku 2004. Dodnes ju získalo po posúdení odbornou komisiou viac ako 500 výrobkov od 78 slovenských výrobcov. Podľa prieskumov pozná značku kvality 70% spotrebiteľov. (tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down